 |
 |
 |
 |
IRLANDIA
Święta w Irlandii zaczynają się już na początku grudnia wysyłaniem
kartek, zdobieniem sklepowych witryn, dekorowaniem domów girlandami
i światełkami. Nad drzwiami wiesza się wieńce i jemiołę. Przed
świętami ofiarowuje się podarunki ludziom, z których usług
korzystało się w mijającym roku: mleczarzom, listonoszom, itd.
Tradycją jest przygotowywanie świątecznych wypieków, puddingu oraz
mięsa zapiekanego w cieście - mince pie. Do świątecznego stołu
zasiada się już o trzeciej po południu. Na pewno znajdą się na nim:
wędzony łosoś z chlebem sodowym, sałatka z krewetek i inne dania z
ryb. Post kończy się przed północą. |
 |
 |
 |
 |
 |
Główne potrawy świąteczne to: indyk, szynka, sos borówkowy, chleb,
parówki, ziemniaki i warzywa. Podaje się też krakersy. Po
zapadnięciu zmroku zapala się wigilijne świece; duże umieszcza się w
lichtarzach przygotowanych z rzepy bądź w cebrzykach wypełnionych
otrębami lub mąką, przyozdabia się je jemiołą. Pozostawia się je
płonące przez całą noc, gasząc je dopiero tuż przed pierwszą mszą.
Jedną dużą świecę - Mor na Nollag (wielka bożonarodzeniowa) -czasem
wystawia przed dom. W wielu domach ku czci Świętej Rodziny zapala
się trzy świece w trójramiennym świeczniku. Płonąca świeca powinna
stać w każdym oknie.
|
 |